W poniedziałek, 11 października przedszkolaki z oddziału Pszczółek obchodziły Światowy Dzień Żywności. Tym razem pod hasłem zdrowego odżywiania i produktów ekologicznych.
W czasie zajęć dzieci dowiedziały się, dlaczego obchodzi się taki dzień, rozmawiały o braku żywności w różnych regionach świata, starały się zrozumieć potrzebę oszczędzania żywności, uzupełniały swoją wiedzę na temat produktów ekologicznych i zdrowego odżywiania.
Po zajęciach dzieci wybrały się na spacer do szkolnej kuchni. Pani Iza z pomocą pań kucharek przygotowała ciekawe warsztaty na temat „zdrowia w szklance”. Wspólnie przygotowane, pyszne, zdrowe koktajle z owoców i warzyw z natką pietruszki, smakowały wybornie. Sześciolatki mogły też obejrzeć z bliska nowocześnie wyposażoną kuchnię, w której przygotowywane są nasze pyszne obiadki.
Po obiedzie Pszczółki połączyły się za pomocą platformy edukacyjnej Teams z Zespołem Szkół Gastronomiczno- Spożywczych w Olsztynie. Wirtualnie odwiedziły olbrzymią kuchnię, a zarazem salę zajęć praktycznych w olsztyńskiej szkole. Starsze koleżanki wraz z panią Martą pokazały swoje miejsce nauki i pracy. Dzieci mogły też zobaczyć, jak robi się zdrowe soki owocowe i warzywne z pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Wirtualne zajęcia były nowym doświadczeniem dla naszych przedszkolaków.
Dziękujemy wszystkim, którzy pomogli nam tak ciekawie spędzić poniedziałkowy dzień.