W ramach realizacji innowacji pedagogicznej „Aby mądrym być – trzeba zdrowo żyć”, która ma na celu rozwijanie u uczniów takich umiejętności życiowych, które pomagają w podjęciu właściwego wyboru i sprzyjają prozdrowotnemu stylowi życia klasy II zrealizowały szereg działań.
Dzieci poznały elementarne zasady zdrowego żywienia na podstawie piramidy żywienia i pogadanki wygłoszonej przez panią dietetyk – Joannę Kołakowską – Szczepankowską. Dowiedziały się, że nadwaga i otyłość to zjawiska niekorzystne dla zdrowia. Poznały problemy zdrowotne wynikające z nieprawidłowego odżywiania. Poznały również skutki braku witamin w organizmie, zapoznały się z zasadami zdrowego odżywiania i samodzielnie wykonały piramidę zdrowego odżywiania.
Kolejnym ważnym działaniem były warsztaty kulinarne w szkolnej stołówce. W ramach działań promocji zdrowego odżywiania, drugoklasiści przygotowywali koktajle warzywno – owocowe, które są smaczną i zdrową alternatywą dla cukierków i innych słodyczy. Robienie koktajli odbywało się pod czujnym okiem Pani intendentki Izabeli Sikorskiej, która omówiła sposób robienia i wartości odżywcze koktajli.
Dzieci poznały wygląd, smak i zapach warzyw i owoców potrzebnych do zrobienia surówek i past kanapkowych. Uczniowie wykonali surówki, sałatki oraz pasty kanapkowe z przygotowanych wcześniej produktów. Przy użyciu nożyków i deseczek, dzieci mogły wykazać się zdolnościami i umiejętnościami w pracach kuchennych. Kroiły, szatkowały, mieszały składniki, przyprawiały i na sam koniec degustowały własnoręcznie wykonane dania, która nie tylko pięknie wyglądały, ale i wszystkim smakowały. Zajęcia upłynęły w atmosferze skupienia i współpracy, nie zabrakło również uśmiechu na twarzy, zabawy i dumy z własnego dzieła. Zaplanowane działania miały na celu promocję zdrowego stylu życia, wdrażania nawyków zdrowego odżywiania, inspirowania dzieci do różnych działań na rzecz promocji zdrowia, czyli po prostu przekonania dzieci, że codzienne jedzenie warzyw jest ważne i zdrowe.