W związku z przypadającym 16 października 2021 r. Światowym Dniem Żywności i Walki z Głodem zapraszamy do obchodów „TYGODNIA ZDROWEGO MYŚLENIA”.
W dniach 18 – 22.10.2021
Cel: – kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania poprzez wzbogacenie wiedzy uczniów o roli i znaczeniu składników odżywczych oraz zdrowego stylu życia.
– wdrażanie do jedzenia warzyw i owoców ze względu na ich walory, promowanie zdrowego trybu życia oraz kształtowanie u dzieci pozytywnych postaw zdrowotnych z uświadomieniem własnej odpowiedzialności za ochronę swojego zdrowia.
I. Plan zdrowego tygodnia:
- Poniedziałek – uczniowie przychodzą ubrani na czerwono. Przynoszą owoce i warzywa w kolorze czerwonym.
- Wtorek – uczniowie przychodzą ubrani na zielono. Przynoszą owoce i warzywa w kolorze zielonym.
- Środa – uczniowie przychodzą ubrani na żółto. Przynoszą owoce i warzywa w kolorze żółtym.
- Czwartek – Woda zdrowia doda. Uczniowie przychodzą ubrani na niebiesko. Przynoszą do picia wodę niegazowaną.
Quiz o zdrowym odżywianiu – podczas pierwszych 4 przerw.
I stoisko – na górnym korytarzu obok dużej świetlicy (s. 38)
II stoisko – na dolnym korytarzu obok świetlicy małej (s.14)
- Piątek – Dzień bez słodyczy. Uczniowie ubierają się na kolorowo. Nie przynoszą wtedy żadnych słodyczy, tylko same zdrowe przekąski.
Gimnastyka dla klas 0 – III – na dolnym korytarzu podczas 2 i 3 przerwy.
Gimnastykę poprowadzą uczniowie klas VII.
II. Godziny wychowawcze:
- Wykorzystanie materiałów edukacyjnych opracowanych i przesłanych przez koordynatora do spraw promocji zdrowia. (Pani Elżbieta Kupniewska-Makówka)
- Prezentacja plakatów (wykonanych na lekcjach plastyki) przez uczniów klas IV – VIII o zdrowym odżywianiu i niemarnowaniu żywności.
- Na GW każdy uczeń przynosi przygotowane przez siebie drugie śniadanie i krótko wypowiada się na temat wartości odżywczych tego śniadania.
- Prosimy wychowawców o wykonanie dokumentacji fotograficznej.
Opiekunowie Klubu Wolontariatu
Koordynatorzy ds. promocji zdrowia
Nauczyciele plastyki