Kampania ta ma na celu zwiększenie wiedzy społeczeństwa na temat roli nauki w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności w UE oraz zachęcenie obywateli do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych.
Tegoroczna edycja ma na celu rozszerzenie takich obszarów jak:
- Suplementy diety;
- Higiena żywności (wraz z tematyką chorób przenoszonych drogą pokarmową);
- Znakowanie żywności (z uwzględnieniem alergenów).
W związku z tym w Publicznym Zespole Szkół i Przedszkoli Samorządowych nauczycielki przyrody i biologii, pani Maria Zdun i pani Katarzyna Wieczerzak zorganizowały warsztaty w klasach 4-8 dotyczące prawidłowego odżywiania, przestrzegania zasad higieny oraz nie marnowania żywności. Podsumowaniem działań było wykonanie plakatu z hasłem dotyczącym żywności. Uczniowie chętnie włączyli się w działania, a ich praca została doceniona.
Poza tym został przeprowadzony kiermasz Zdrowej Żywności przy współpracy Samorządu Uczniowskiego i Szkolnego Klubu Wolontariatu, pod hasłem „Zdrowo się odżywiamy innym pomagamy”. Uczniowie bardzo chętnie włączyli się w działania przygotowując zdrowe przekąski, dietetyczne ciasta, owocowe szaszłyki oraz soki owocowe, zwracając uwagę na alergeny, które były zaznaczone przy serwowanym pożywieniu. Mogli praktycznie wykorzystać swoją wiedzę, ale również nauczyli się odpowiedzialnej współpracy między klasowej oraz podstaw przedsiębiorczości.
Oby więcej takich akcji !!!